New part of ITU's campus in DR Byen

ITU is Expanding - This is the New Part of Campus

Due to recent years’ growth, ITU is expanding across the canal. We have spent the last few months preparing the facilities and now look forward to welcoming students for the new semester.

Written June 19, 2020 by rgli

ITU is growing and we have long been in need of more space. After looking into various options, Executive Management signed a leasing contract with DR in December 2019 to rent four floors in the building diagonally across the canal from ITU.

ITU took over the new premises in March. Since then we have been rebuilding and adjusting the facilities to accommodate ITU’s needs, and we expect to move in during the summer, so students can start using the new facilities in the beginning of next semester.

Who will move?

It has been important to Executive Management to make the new facilities an integrated part of the ITU campus and not an isolated satellite. This is why both students and part of staff will go to the new building, and teachers from all three departments will be having offices there.

As a student, you can expect to have some of your classes in the new building and some in Rued Langgaards Vej 7. The same goes for group work and project guidance.

“We hope that it will feel natural going back and forth and that students will enjoy and make use of the different facilities that the two places have to offer,” says University Director Georg Dam Steffensen.

”Rued Langgaards Vej will still be the primary place for taking classes and other kinds of student activity, and the Study and Career Guidance plus SAP will stay here. So, as a student you will probably have to cross the canal sometimes but not every day.”

Four floors on Emil Holms Kanal

ITU has rented floors 2-5 in the north-west building of DR Byen, right next to Koncerthuset and diagonally across the canal from ITU. Our floors will be completely separated from DR, and you will not be able to enter DR Byen. ITU’s entrance will be on the other side of the canal next to DR’s canteen. You will need your access card to get in.

Students will mainly go to the second floor, which will be used for teaching and labs. On the third floor there will be administrative departments and on the fourth floor VIP personnel. The fifth floor is to be rented out to external companies. We will not have access to DR’s canteen.

What will the new place be like?

The second floor functions as a “ground floor” in the building with a large atrium, five teaching rooms, a student study, Game Lab and four group rooms. There will also be five highbacked armchairs and three groups of highbacked couches close to a kitchenette, and there is a phone booth in the atrium.

On the balcony overlooking the atrium there are three groups of highbacked armchairs as well as three meeting rooms that students can use when they are not booked.

All rooms are modern and comfortable, and there will be room for group work as well as focus and concentration.

“We have tried to make the place attractive and a pleasant place to be. The building will have some unique new facilities, while, hopefully, still carry on the special ITU vibe. Students can look forward to having classes here,” Georg Dam Steffensen says.

The new building will function as ITU’s F wing. This means that all rooms will be named F something (e.g. 2F10), corresponding to the numbering system in Rued Langgaards Vej. You will also hear the building referred to as Emil Holms Kanal.

Here you can see some pictures from the building:

DR bygning udefra
The building seen from ITU.

Atrium i DR
Atrium starting on the second floor.

Undervisningslokale
Student study with highbacked chairs.

Undervisningslokale DR
Student study.

Telefonboks
Phone booth in Atrium.

Tekøkken i DR
Tea kitchen.

Håndvaske DR
Lavatories.

DR Gårdhave
View over the court yard. (ITU will not have access to the yard)